Vochtwerende woningen zijn over het algemeen makkelijker te onderhouden dan andere huizen, waarom is dat?

Vochtwerendheid is van vitaal belang als u eigenaar bent van een gebouw. Het verwijst naar de maatregelen die worden genomen om vochtproblemen in een huis te stoppen. Vochtproblemen worden veroorzaakt door regenwater. Als er niets wordt gedaan om vocht te elimineren, kan het gezondheidsproblemen veroorzaken en schade toebrengen aan een woning.

De beste manier om vocht te voorkomen is het installeren van een vochtwerende barrière in muren of vloeren. Deze barrière wordt meestal een DPC (vochtwerende baan) genoemd. Het is ontworpen om het doorsijpelen van water in het interieur tegen te gaan. Een vochtwerende baan beschermt ook het hout tegen verrotting en houdt het hele gebouw tegen bouwschade.

Lekken zijn een belangrijke oorzaak van vochtproblemen

Lekken zijn een belangrijke oorzaak van vocht in een huis. Of de lekken nu geconcentreerd zijn op een enkele plek van een muur, ze kunnen doordringend vocht of natrot veroorzaken. Als u enkele plaatselijke vochtige plekken op uw muur hebt opgemerkt, kan het tijd zijn om een waterdichting te zoeken. Controleer eerst de dichtstbijzijnde goten en afvoerpijpen om vocht in huis direct op te lossen.

Als een van deze onderdelen defect is, kan het zijn dat u te maken krijgt met een vochtig probleem. Controleer vervolgens het gebied op scheuren, beschadigde voegen of rotte afdichtingen. Aanwezigheid van deze kleine problemen kan betekenen dat er regenwater uit een buisverbinding binnen de vochtige ruimte kan sijpelen. Een vochtige omgeving onder een plat dak geeft aan dat het vilt zwak is. Als de vochtige ruimte vlak onder uw raam ligt, kan het probleem slecht gemonteerd zijn in de vensterbank en het kozijn. Vochtigheid rond uw schoorsteenborst kan duiden op beschadigde gootstukken en dakpannen.

Twee soorten vochtproblemen in je woning of pand

Stijgend vocht

Dit komt voor wanneer de DPC defect raakt of wordt overbrugd. U heeft dit soort problemen wanneer het vocht alleen tot de bodem van de begane grond wordt gelokaliseerd. Als er een nieuw geïnstalleerd terras of bloembed is, kan het de wortel van het opstijgend vocht zijn.

  • Het probleem kan worden opgelost door alle grond die tegen de muur ligt te verwijderen en het afgeplatte gedeelte te laten drogen. In het geval dat er geen brug is gevormd, kan het zijn dat uw vochtwerende baan defect is geraakt en dat deze moet worden gerepareerd. Een professionele vochtbehandelingsspecialist moet worden gevraagd om een defecte DPC te repareren.

Condensatievocht

Vocht kan eerder van binnen dan van buiten het huis ontstaan. Dit wordt normaal gesproken condensatievocht genoemd. Condensatie ontstaat wanneer de warme vochtige lucht in contact komt met koele lucht. Als deze condensatie of veel waterdamp in het huis blijft, ontstaat er condensatievocht. Een goede en continue verwarming en ventilatie is de enige manier om dit probleem op te lossen. Als de luchtventilatie in het huis verbetert, kan de hoeveelheid condensatie en zwarte schimmelproblemen worden verminderd.