De aandelen van JD Health sluiten 56% hoger op hun marktdebuut in Hong Kong

De aandelen van JD Health, de gezondheidszorgtak van de Chinese e-commercegigant JD.com, stegen tijdens hun debuut in Hong Kong.

JD Health heeft 381,9 miljoen aandelen uitgegeven met een prijs van 70,58 Hongkongse dollar per stuk.

Het aandeel sloot op 110 Hongkongse dollar, bijna 56% hoger dan de biedprijs.

Het bedrijf zei dat de netto-opbrengst van de beursgang (IPO) 26,46 miljard Hongkongse dollar ($ 3,41 miljard) bedroeg. aandeel postnl kopen of niet?

 

De aandelen van JD Health, de gezondheidszorgtak van de Chinese e-commercegigant JD.com, stegen tijdens hun debuut in Hong Kong.

 

JD Health heeft 381,9 miljoen aandelen uitgegeven met een prijs van 70,58 Hongkongse dollar per stuk. Die aandelen werden op de open markt verhandeld tegen 94,5 Hongkongse dollar. Dat was 34% hoger dan hun biedprijs.

 

 

De aandelen stegen de hele dag door en bereikten een intra-day high van 123,3 Hongkongse dollar, bijna 75% hoger dan de biedprijs. Het aandeel sloot op 110 Hongkongse dollar.

 

Het bedrijf zei dat de netto-opbrengst van de beursgang (IPO) 26,46 miljard Hongkongse dollar ($ 3,41 miljard) bedroeg.

 

De aandelen van JD Health waren geprijsd aan de bovenkant van de 62,8 Hongkongse dollar tot 70,58 Hongkongse dollar die aan investeerders werden verkocht, meldde CNBC eerder. Aandeel Bam groep is beperkt.

 

De zakenbanken zouden kunnen besluiten de zogenaamde overtoewijzingsoptie uit te oefenen waarbij 57.285.000 extra aandelen zouden worden uitgegeven. Dat zou resulteren in een extra opbrengst van 3,98 miljard Hongkongse dollar door de beursgang. De overtoewijzing moet uiterlijk op 31 december worden uitgeoefend.

 

Zakelijke groeiplannen

JD Health zei dat 40% van de netto-opbrengst naar bedrijfsuitbreiding zal gaan in de komende 3 tot 5 jaar, 30% zal worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling in de komende 2 tot 3 jaar, terwijl het resterende geld zal worden besteed aan mogelijke investeringen, overnames en algemene bedrijfsdoeleinden.

 

De activiteiten van het bedrijf zijn gericht op online gezondheidszorg, zoals consultaties met artsen, en op de online apotheek. JD Health haalde in de zes maanden eindigend op 30 juni een omzet van 8,78 miljard yuan (1,34 miljard dollar), tegen 4,99 miljard yuan in dezelfde periode vorig jaar.

 

Onder verwijzing naar een Frost & Sullivan-rapport beweerde het bedrijf in zijn prospectus dat het in 2019 qua omzet het grootste online gezondheidszorgplatform in China is.

 

CEO Xin Lijun weigerde dinsdag te zeggen of het bedrijf die positie zou kunnen behouden. Hij benadrukte dat de focus van het bedrijf ligt op het verbeteren van de gebruikerservaring, waar natuurlijk inkomsten uit voortvloeien.

 

“De Chinese gezondheidszorg en medische industrie is als het spelen van ‘Go'”, zei Xin, volgens een CNBC-vertaling van zijn opmerkingen in het Mandarijn die hij maakte tijdens een briefing met verslaggevers in Peking. Hij verwees naar een oud bordspel waarin twee spelers strijden om het meeste territorium te veroveren.

 

Klik hier om interactieve inhoud te bekijken

De Chinese gezondheidszorgsector is voor start-ups moeilijk te navigeren. De overheid is sterk betrokken bij het verstrekken van medische zorg en voert massale verzekeringsprogramma’s uit om patiënten te vergoeden.

 

“Het is geen marktgebaseerd scenario”, zei Xin, erop wijzend dat het de gebieden waarin start-ups kunnen opereren beperkt, en dat elke business unit zijn unieke uitdagingen heeft. “In theorie is onze grootste uitdaging natuurlijk om meer klanten kennis te laten maken met de diensten van JD Health en om online gezondheidszorg beter te integreren met offline diensten.”

 

Xin zei dat JD Health zou kunnen investeren in offline drogisterijen en meer zou kunnen samenwerken met buitenlandse gezondheidsorganisaties.

 

De notering van JD Health is een andere belangrijke overwinning voor de beurs van Hongkong, waar grote Chinese bedrijven naartoe zijn gegaan om geld in te zamelen. Het moederbedrijf van JD Health, JD.com, heeft in juni een secundaire notering in Hong Kong uitgevoerd. Een ander Chinees internetbedrijf NetEase haalde diezelfde maand ook een secundaire notering in Hong Kong.

 

China’s technologiegiganten hebben hun focus op digitale gezondheidszorg verscherpt na de uitbraak van het coronavirus eerder dit jaar. Internetzoekgigant Baidu is in gesprek met investeerders om in drie jaar tijd tot $ 2 miljard in te zamelen voor een nieuw biotechbedrijf, meldde CNBC in september.

 

JD.com blijft de controlerende aandeelhouder van JD Health, zelfs na de beursgang. Er zijn een aantal zogenaamde hoeksteeninvesteerders aan boord gebracht, waaronder Hillhouse, Tiger Global, Lake Bleu Prime, China Structural Reform Fund, Blackrock en het staats- vermogensfonds GIC van Singapore.